29 mei 2006

Normen en waarden

In 2003 ging het gemeentebestuur ons rioleringsnet verkopen aan de Amerikanen. Hoe is dat mogelijk zal u zich afvragen?
Het Cross-border-lease zoals dat genoemd werd zit als volgt in elkaar: de gemeente verkoopt zijn riolering aan een Amerikaanse investeerder, nadien huurt de gemeente van deze investeerder het rioleringsnet terug. De winst wordt gemaakt via fiscale kunstgrepen waarvan de Amerikaanse belastingbetaler het slachtoffer wordt.
De truc bestaat er dus in dat de ene staat de andere oplicht. In de private sector zou er onmiddellijk sprake zijn van belastingontduiking.
Voor dit spel wilde het gemeentebestuur zich maar al te graag lenen, er viel niet minder dan 2 miljoen euro binnen te rijven.
Maar het is anders afgelopen, de gemeente vangt bod, en de 80 miljoen oude franken, die al verdeeld en besteed waren gaan aan hun neus voorbij. De transactie, of zullen wij dat oplichterij noemen, gaat niet door, de Amerikanen hebben hun poot teruggetrokken.
Als het over normen en waarden gaat moet de overheid het goede voorbeeld geven zegt Jan Terlouw in het NRC van 14 december 2002.
De mens onderscheidt zich van het dier doordat hij, in termen van het oude paradijsverhaal, heeft gegeten van de boom van goed en kwaad.
Moraal gaat over normen en waarden. De essentie van opvoeding is dat ouders proberen hun normen en waarden, hun beschaving over te dragen aan hun kinderen…Zij doen dat door het goede voorbeeld te geven. Als ouders liegen, schreeuwen, uithuizig zijn, doet het nageslacht dat ook. Wat de overheid moet doen is dus het goede voorbeeld te geven.
In Stekene doet men dat dus niet.

Geen opmerkingen: